Dubaj 2012

 

 

Krasobruslařky Klára Světlíková a Adriana Slaníková z SK Kraso Uherské Hradiště se staly ozdobou druhého ročníku Golden Cupu v Dubaji, mezinárodních závodů pod záštitou dubajské krasobruslařské akademie Queen of Ice World. V nabité konkurenci závodnic ze čtrnácti zemí zcela ovládly souboj juniorek. Světlíková si ze Spojených arabských emirátů přivezla zlatou a Slaníková stříbrnou medaili!

„Led sice nebyl úplně ideální, ale je jasné, že v tak exotické zemi je jeho výroba opravdu složitá. Venku panovala padesátistupňová vedra a v hale bylo kolem dvaceti. Ale všechny nástrahy jsme v pohodě zvládly,“ je spokojená s posledním závodem sezony Slaníková (na snímku vpravo).

Závody se konaly v multifunkčním centru, ve kterém bohatí Arabové mají snad vše, na co si vzpomenou. „I když se to možná nezdá, tak krasobruslení v zemi zažívá velký rozmach. Stojí za ním ruští trenéři, kteří sport hodně popularizují. Po závodě jsem od pořadatelů slyšela na holky samou chválu, tak výborně zajeté sestavy už dlouho neviděli,“ byla s výkony Kláry i Adriany spokojena trenérka Svatava Mazurková.

„Poprvé jsme s Adrianou byly na závodech mimo republiku, pokud nepočítám Slovensko. Vůbec jsem nevěděla, co od ostatních můžu očekávat. Hlavně jsme chtěly zajet co nejlépe pro náš dobrý pocit, srovnání s ostatními bylo až na druhém místě,“ doplňuje Světlíková, která těsně před odjezdem získala v rámci vyhlašování nejlepších sportovců Zlínského kraje cenu hejtmana pro talentovanou mládež.

Světlíková zvítězila o dvacet bodů před Adrianou, která, ač věkem seniorka, startovala v nižší věkové kategorii. „Podmínky na seniorky byly docela přísné, některé prvky ještě nesplňuji, proto jsem startovala spolu s Klárou. Bylo to výhodnější i po stránce ekonomické. Bydlely jsme na hotelu asi 130 kilometrů od Dubaje a na závody jsme jezdily taxíkem,“ dodává Slaníková. Po krátkém programu vedla Klára s 36 body, nakonec zvítězila se 103 body. Adriana měla na svém kontě po krátkém programu 31 bodů, na druhé místo jí stačilo 84 bodů.

Kromě medailí, diplomů a zlatého poháru si holky odvezly i spoustu zážitků. „Je to úplně jiný svět, jiný styl života. Všechno, co jsme za týden stihly vidět, bylo parádní. Hlavně že se nám cestou, nebo na letišti neztratily brusle. Z toho jsme obě měly největší obavy. Občas se to stává, brusle totiž nesmějí na palubu jako zavazadlo,“ usmívají se úspěšné závodnice.