Mezinárodní mistrovství ČR 2012

Ostrava 17. - 18. 12. 2011

Vrchol sezony - Klára Světlíková na Mistrovství ČR seniorů 2012

napsali  v Mladé Frontě Dnes

Krasobruslařka Světlíková: ve čtrnácti letech českou vicemistryní

Radek Štěrba 21. prosince 2011  10:07

Tři dny před mistrovstvím republiky dospělých se hradišťská krasobruslařka Klára Světlíková dozvěděla, že může startovat. A málem získala český titul. Přitom je jí teprve čtrnáct let a mezi seniorkami se objevila vůbec poprvé.

Světlíková, věkem ještě žákyně. Po víkendu se však stále usmívá: "Se stříbrem jsem moc spokojená, to je jasné." Ta zpráva má jedno velké ALE.

O šampionát žen není v Česku velký zájem. "Seniorek je v republice deset, juniorek přes dvacet a minimálně čtrnáctiletých žaček do deseti. Výkonnostní kritéria splnilo pět holek a na mistrovství přijely tři," připomíná trenérka a předsedkyně hradišťského oddílu Svatava Mazurková.

Málem se mistrovství nezúčastnila ani Světlíková, v původním seznamu scházela. "Pořadatelé na Kláru zapomněli. Asi neuvažovali, že by kritéria mohla splnit na některém ze závodů i žačka," říká Mazurková.

Světlíková tak měla medaili jistou. Kromě ní se na ostravském ledě představila o rok starší vítězka Eliška Březinová, která získala o tři body víc. Třetí skončila Nastasia Lobačevská. V samotném závodu však všechny české krasobruslařky zastínila slovenská a polská konkurence. V úplném pořadí tak byla Březinová sedmá, Světlíková devátá a Lobačevská jedenáctá.

"Je to špatné. I když je krasobruslařek v Česku dost, úroveň se s muži nedá srovnávat," krčí rameny šéfka Uherského Hradiště.

Třeba kvalitu pozvedne její svěřenkyně. Vždyť před úspěšným mistrovstvím své jízdy tvořila na poslední chvíli.

"Když mi účast schválili, měla jsem na přípravu jen tři dny. Museli jsme prodlužovat o minutu mou jízdu, přepracovat piruety. Ty se mi moc nepovedly, dvakrát jsem lehce zaškobrtla, ale jsem spokojená," hodnotí Klára Světlíková své vystoupení, na kterém se podepsala i nervozita. "Určitě. Snímala mě spousta kamer, v hledišti bylo hodně lidí. Na to nejsem zvyklá," přiznává.

Klára Světlíková má přitom ideální příležitost, kde brát rady. Kromě olympijské šampionky Kim Ju-na z Koreje je jejím velkým vzorem Slovenka Monika Simančíková. Trenér vítězky ostravského šampionátu Moniky Simančíkové i celé slovenské reprezentace totiž se Světlíkovou spolupracuje.

"Klára samozřejmě ještě potřebuje psychicky vyzrát. O úspěchu v krasobruslení nerozhoduje, jak má kdo natrénováno, ale jestli dokáže svůj výkon potvrdit ve stresu," dodává trenérka Mazurková.

 vyšlo v Dobrý den :

Světlíková má republikové stříbro

Čtrnáctiletá krasobruslařka zazářila mezi seniorkami

20. 12. 2011 00:00:00 - Vyšlo v čísle: 51/2011

Uherské Hradiště - Parádní kousek se podařil teprve čtrnáctileté Kláře Světlíkové, krasobruslařce SK Kraso Uherské Hradiště. Na víkendovém mezinárodním mistrovství republiky v krasobruslení v Ostravě totiž získala stříbrnou medaili v kategorii seniorek. Ač věkem teprve žačka, zazářila a získala titul vicemistryně republiky mezi ženami. A to ještě deset dní před startem o nominaci na republiku vůbec nevěděla.

„Jedním z kritérií pro start v seniorské kategorii byl minimální věk 14 let a k tomu splnění výkonnostních kritérií. Když jsem zjistila, že Klárka všechno splňuje, ale v nominaci není uvedena, začala jsem pátrat, jestli by mohla mezi seniorkami startovat. Nakonec nám z Českého krasobruslařského svazu potvrdili, že startovat může,“ popisuje cestu Kláry na republikový šampionát trenérka Svatava Mazurková.

Jelikož se jednalo o Klářin vůbec první start v seniorské kategorii, bylo potřeba upravit i samotnou jízdu, která je o minutu delší. Na celkovou přípravu měla Klára tři dny. „Určitě to bylo velmi hektické, ale brala jsem to jako velkou zkušenost. Trochu jsem měla i strach. Chtěla jsem zajet sto bodů, nakonec mi ale chybělo čtyřicet tři setin. Možná jsem mohla lépe zatočit jednu z piruet,“ říká stříbrná Klára, která na závodech takového typu startovala vůbec poprvé. „Zvyknout jsem si musela i na přítomnost kamer, které snímaly celý závod, včetně té, která mě sledovala, když jsem čekala na bodové ohodnocení,“ dodává Světlíková, která tak navázala na zlatou medaili z Velké ceny USK Praha (více na str. 20).

V mezinárodní konkurenci čtrnácti krasobruslařek skončila Klára po krátkém programu desátá, volnou jízdu zajela jako osmá. Celkově skončila na devátém místě. Před ní se ještě dostala na sedmé místo brněnská Březinová, a jelikož místa před nimi obsadily pouze závodnice z Polska a Slovenska, brala republikové stříbro. „Od zlata ji přitom dělilo 3, 31 bodu. Klárčina jízda byla čistá, bez pádu, ale bohužel ji zradily piruety,“ dodává Mazurková. Úspěch Kláry Světlíkové se promítne i do jejího dalšího programu. Ostravský závod ji automaticky nominoval i na únorový republikový šampionát juniorek. Hlavním vrcholem sezóny však pro Kláru zůstává i nadále březnové mistrovství republiky žaček. „Nadělila jsem si předčasný vánoční dárek. Doma už mě čeká dort a malá oslava,“ uzavírá čtrnáctiletá seniorská vicemistryně republiky.