Mistrovství ČR žáků 2012

Brno 15. 3. 2012

Krasobruslařka Klára Světlíková má titul mistryně ČR

Krasobruslařka SK Kraso Uherské Hradiště Klára Světlíková.

 

Uherské Hradiště – Fantastické! Tímto jediným slovem lze shrnout vystoupení krasobruslařů SK Kraso Uherské Hradiště na mistrovství České republiky, které se o uplynulém víkendu uskutečnilo v Brně. Klára Světlíková totiž vybojovala zlato, Martin Verbík bronz a Břetislav Španěl zůstal jen těsně pod stupni vítězů.

 

Skvělé představení hradišťských krasobruslařů načal mezi nejmladšími žáky Martin Verbík, jenž si přitom prošel komplikovanou sezonou, která byla poznamenaná rizikovým těhotenstvím trenérky Vladimíry Mazurkové. Ta své svěřence koučovala jen ze střídačky za mantinelem, přesto to spolu dotáhli k bronzové medaili.

„Myslím, že Martinův bronz je první chlapeckou medailí v novodobé historii hradišťského oddílu. Schválně jsme ještě nezařadili nejistého dvojitého rittbergera, aby jízda nebyla narušena případným pádem. Pohlídal si také piruety, které v této kategorii mají vyšší bodový zisk než skoky. Když se na světelné tabuli objevila trojka, radostně jsem ho objala. Dal mi krásný dárek před blížící se mateřskou,“ radovala se nadšená trenérka Vladimíra Mazurková.

Jako druhý přišel na řadu Břetislav Španěl. „Polovinu sezony mu poznamenaly zdravotní problémy, přesto zvládl obě své jízdy zajet výborně a jen těsně mu unikla čtvrtá příčka,“ těšilo trenérku Svatavu Mazurkovou.

Zlatou tečku obstarala žačka Klára Světlíková, jež zvládla nelehkou úlohu favoritky. Předem vše nasvědčovalo, že není čeho se obávat. Nečekaná komplikace však přišla v krátkém programu. „Pro šampionát jsme zvolili krátký program bez trojitého salchowa, aby Klára jela bez rizika zbytečného pádu. Zajela v klidu a s úsměvem čekala na bodové hodnocení. Když se objevilo na tabuli 29,16 bodu a 5. místo, stadionem zašumělo zděšení. Rozhodčí totiž ohodnotili dvojitého lutze s nezřetelnou hranou, což podle pravidel vedlo ke shodě prvků a vyškrtnutí následného dvojitého flipa z bodové hodnoty,“ vysvětlila Mazurková.

Jenže Klára se ukázala jako velká bojovnice a čtyřbodovou ztrátu na první příčku dokázala smazat. Volnou jízdu s trojitým salchowem, dvěma dvojitými axely a náročnými piruetami předvedla s takovou grácií, že nebylo pochyb, kdo je nejlepší. ,,Asi bych takovou jízdu nezajela, kdybych nemusela šplhat až z pátého místa. Moc jsem chtěla zlato. Končím kategorii žaček, příští sezonu budu juniorka a tam vše začne od začátku. Byla to pro mě nejtěžší jízda sezony,“ usmívala se Klára Světlíková.