Olympiáda mládeže 2012

Ostrava 29. 1. - 3. 2. 2012

Klára Světlíková zlatá na olympiádě

Krasobruslaři Klára Světlíková a Břetislav Španěl úspěšně reprezentovali Zlínský kraj na Hrách V. olympiády dětí a mládeže 29. 1. - 3. 2. v Ostravě.

Pořadatelství pro rok 2012 získal Moravskoslezský kraj, který uspořádal soutěže jak v zimních olympijských sportech – alpském lyžování, biatlonu, běhu a skocích na lyžích, hokeji, krasobruslení a rychlobruslení, tak i ve volitelných disciplínách, kterými byly šachy a discodance.

Hry mládeže jsou organizovány pro žactvo 12 až 15 let a přibližují atmosféru skutečné olympiády. Na zahajovacím ceremoniálu byl za účasti slavných olympijských medailistů zapálen olympijský oheň, v průvodu byly představeny výpravy sportovců jednotlivých krajů. Ve stejném oblečení si pak závodníci navzájem fandí při sbírání medailí a bodů na všech sportovištích v rámci celého týdne.

Ve sportovních odvětvích jsou nominováni ti nejlepší sportovci daného kraje. Spolu s 74 člennou výpravou reprezentovali i krasobruslaři – mladší žák Břetislav Španěl a žačka Klára Světlíková.

Vlastní krasobruslařskou soutěž začínalo mladší žactvo – chlapci. Břeťa zajel svůj krátký program zodpovědně a zatím nejlépe z celé sezony. Ziskem 24, 08 bodu obsadil průběžné 5. místo s malým odstupem na bronzový stupínek. Výbornou volnou jízdou, kde předvedl všechny naplánované skokové prvky, včetně dvou kombinací 2S+2Lo a 1A+2T, obtížných piruet a předepsaných spirál se posunul celkovým ziskem 65, 80 bodu na konečné 4. místo. Třemi body tak přispěl do celkového součtu zlínské výpravy.

Na stejném ledě bojovala o body také žačka Klára Světlíková. Výborný základ k zisku medaile si vytvořila již čistým krátkým programem. Ziskem 34, 60 bodu držela průběžné 2. místo.Tentokrát docela bez nervozity nastupovala k volné jízdě. Nerozhodil ji ani nezdar u 3 salchova při rozjížďce. Ve volné jízdě se na něj lépe soustředila  a „vystřihla" ho jak z učebnice. Dále pak přidala ještě dalších pět bezchybných skokových prvků včetně 2A+2T a dvou obtížných piruet. Srážku zaznamenala jen u 2A na konci volné jízdy, kdy se jistila rukama na ledě. Rozhodčí ocenili jízdu v součtu s krátkým programem na 88, 45 bodu, což již nikdo se závodníků nepřekonal. Favorizovanou domácí Janu Coufalovou za sebou nechala o celý bod a Elišku Pavlasovou (kraj Vysočina) o více než 7 bodů.

Výprava Zlínského kraje získala celkem 4 zlaté, 4 stříbrné a 6 bronzových medailí a se ziskem 102 bodů se umístila na 6. mistě (ze 14 krajů).